Heti termés 2015/32.

Könyvkritika nyárra hangolva.

[...]a Rablóhalak szereplői nagy mellénnyel dicsekednek sikerükről, annak vagyontárgyakban történő realizálódásáról, akkor azt kell mondanunk, hogy a Dögkeselyűk karaktereire bizony túl nagy az a mellény, és nem tudnak azzal mit kezdeni, ahogyan kényelmetlenül lötyög rajtuk. Úgy tűnik, követik azt a szerepmintát, amit az európai kultúra, a nyugati civilizáció kínál a 19. századi kapitalista regényektől kezdve az amerikai filmekig és sorozatokig a társadalom szellemi munkát végző tagjai legmódosabb rétegének, ám valójában csak téblábolnak ezeknek a lehetőségeknek a széles (tár)házában, képtelenek azt fesztelenül belakni, s legszívesebben egy kis sarkában húznák meg magukat[...]

Kötter Tamás Dögkeselyűk (Kalligram, 2014) című könyvéről szóló írásom a prae.hu oldalán. A teljes cikkért kattints ide!

Kritikai írásaim (2010-)  teljes listájáért kattints ide

************************************************************************
(könyvkritika, Népszabadság 2014. január 11-13.)
Kötter Tamás azonban szándékoltan nem moralizál, csak elmondatja szereplőivel saját történeteiket. Hogy némelyikük élete ezek alapján leginkább egy luxusáruház raktárához, vagy egy wellnesshotel szolgáltatási listájához hasonlít, ebből az olvasónak kell levonnia a megfelelő tanulságot. Már ha van ilyen egyáltalán.
Mit lehet kezdeni a pusztítással
(Bazsányi Sándor beszélgetése Térey Jánossal, Műcsarnok, 2015. március 12., prae.hu)
Térey János szerint attól még, hogy a budai polgárokról ír műveiben, nem jelenti, hogy felmagasztalná, sem hogy földbe döngölné őket. Az emberi életnek vannak bizonyos jellemzői - betegségek, balesetek és természetesen a halál is -, amelyek társadalmi rétegektől függetlenül megtörténnek bárkivel és mindenkivel. Sőt, úgy gondolja, hogy épp azáltal válik érdekessé egy-egy ilyen esemény, hogy mit kezd vele egy vagyonos ember. Térey határozottan szembe kíván menni azzal a trenddel, hogy most a szegénységről kellene írni, akkor is, ha valakinek nincs erről saját tapasztalata, s akkor is, ha komoly összegeket vesz fel ösztöndíj formájában, azért, hogy erről írjon.