Nyomtass novellát az automatából!


Grenoble városáról valószínűleg eddig leginkább a síparadicsom, az országúti kerékpár megszállott rajongóinak pedig a hegyi szakasz kifejezés juthatott eszükbe. Eddig. Mert most itt van a novella-automata!
A francia Alpokban található  kisvárosban összesen nyolc narancssárga-fekete színű dobozkát helyeztek el, amely ontja magából a történeteket. A masinát egy Short Edition nevű startup cég fejlesztette ki, 600 szöveget tartalmaz, és az első hónapban mintegy tízezer alkalommal vették igénybe az érdeklődők. Igazodva rohanó világunkhoz, a szerkezet háromféle elbeszéléstípust ajánl: egy, három vagy öt perc alatt elolvashatót.

 "A írott szó nem halt meg" 
- nyilatkozta a cég vezetője, Christophe Sibieude, aki úgy gondolja, ötletük sikere azon is múlt, hogy ráirányította a figyelmet arra, hogy az okostelefonokon is lehet ugyan olvasni, de a mára már megszokott állandó online jelenlét, az elmosódó határ munka és szabadidős tevékenység között igencsak zavaró lehet. A nyomtatott szöveg ellenben képes kikapcsolódást nyújtani. Hat évvel ezelőtt, mikor még nem uralták a kütyük ennyire az életünket, minden bizonnyal kisebb érdeklődés mutatkozott volna találmányuk iránt is.


A Short Edition egyébként 2011 óta ingyen felületet nyújt íróknak, hogy feltölthessék szövegeiket. A legnépszerűbbek már megjelentek nyomtatásban vagy e-könyv formában is, most pedig ezek közül az írások közül válogatott a cég, mikor összeállította az automata tartalmát. Az alkotók részesedést kapnak a bevételből.

Az automatát magáncégek havonta 500 Euróért bérelhetik.  A jelenleg francia szövegeket tartalmazó masina és természetesen az előállító cég számára nagy lépés lenne, ha angol nyelvterületre is exportálhatnának, szeretnék többek között az Egyesült Államokat is meghódítani.

"Képzeljük el, hogy minden Starbucksban van egy ilyen automata!"  
- vázolta fel nagyszabású vízióját  a cégvezető.  

(A jelenséget  részletesebben járja körbe többek között  The New Yorke cikke)

(kép forrása:digitaltrends.com)