A könyvtár, amelyen két ország osztozik

Valószínűleg nem nehéz kitalálni, a világ mely részén lehetséges ez. A világpolitikai események azonban még itt is éreztetik a hatásukat.
Az Egyesült Államok Vermont állama és a kanadai Quebec tartomány közt húzódó határvonal éppen a Haskell Free nevet viselő intézmény -  ami  könyvtár és opera is egyben -  épületén megy keresztül. Képzeljük csak el, hogy az emeleti színházteremben a nézők Kanadában ülnek, a színpad azonban az USA-ban van. 

Vermonti részről Derby Line-nak, quebeci oldalon Stansteadnek hívják a városkát, ami jó 200 éve szoros kapcsolatban áll egymással, annak ellenére, hogy elvileg államhatár választja el őket.  Az itt élő emberek számára tehát évszázadokon át természetes volt, hogy bár más államok polgárai, de ugyanabban a kórházban születtek, ugyanazokon a munkahelyeken dolgoznak, együtt élik életüket.  

Csupán az elmúlt másfél évtizedben változott meg a helyzet, mióta az Egyesült Államok szigorította  - még Kanada felé is - a határőrizetet.  Így aztán még fontosabb lett az intézmény szerepe, hiszen útlevél nélkül igénybe lehet venni a szolgáltatásait.  A két városka összképe is megváltozott ezalatt az idő alatt, hiszen azt az utcát, amin előtte gond nélkül átsétálhattak a másik államba, most lezárták,  határállomást építettek. 

(kép forrása)


Amerikai oldalról könnyebb a belépés. Kanadai részről viszont kamerák figyelik a könyvtárba járók útját, akik közben elhaladnak az ott strázsáló határőrök mellett is (de nem kell megállniuk ellenőrzésre, hisz csak a könyvtárba mennek). Benn a könyvtárban persze ide-oda járkálhatnak mindkét állampolgárai. A kanadaiak, ha ugyanazon a bejáraton mennek ki, ahol bejöttek, akkor nincs gond, ám ha  vermonti bejáraton tennék, illegális határátlépőnek minősülnének.    

Mindig akadnak egyébként olyanok, akik  tényleg itt próbálkoznak (illegálisan) bejutni az USA-ba (sikertelenül), ugyanakkor, ahogyan a könyvtár vezetője elmondta, az is gyakori, hogy bevándorló családok, melyek egyik fele az USA-ban, másik fele Kanadában telepedett le, itt szoktak találkozni. 

Bár gyakran visszatérő téma, hogy meg kellene szüntetni az épület különleges helyzetét, a helyiek még mindig képesek ellenállni a törekvéseknek. A könyvtár egy kulturális intézmény, semmi köze a politikai helyzethez, érvelnek a helyi illetékesek.