167 japán mutogat a matrjoska babájának - mi sül ki ebből?

Ki tudja, mi az a teremin (vagy theremin)? 




A léghárfa néven is ismert eszköz  olyan elektronikus hangszer, amelyen a zenész fizikai kontaktus nélkül képes zenélni. Nevét  feltalálójáról, Lev Szergejevics Tyermenről (nemzetközi átiratban León Theremin) kapta. 

A hangszer  egy oszcillátorból és egy antennából áll, amelyek közeli rezgésszámra vannak összehangolva. A zenésznek nincs más dolga, mint e kettő között a kezeit mozgatni. 

Masami Takeuchi Oroszországban tanult meg tereminen játszani, majd kezdte el oktatni Japánban az eszköz használatát, és egy együttese is van, amivel turnézik. Egy kis újítást belevitt a dologba, amikor az eszközt egy matrjoska babába rejtette, azaz megszületett a matrjomin 

A felvételen 167 "matrjominista" játssza el az Örömódát, majd átváltanak egy kis boogi-woogiba:




Néhány mondatban érdemes egyébként elmesélni Tyermen életútját is. A fizikus, aki egyben kiváló csellista is volt, 1920-ban találta fel  hangszerét, 1927-ben pedig európai turnéra indult - a szovjet titkosszolgálat alkalmazásában. Eljutott Amerikába is, a legfelsőbb körökbe bekerülve az orosz emigránsokról jelentett. Közben beleszeretett egy színes bőrű táncosnőbe, akit feleségül is vett. A KGB-nek ez nem tetszett, 1938-ban hazahurcolták, ez az út egészen Szibériáig tartott. Itt kifejlesztett egy olyan lehallgatókészüléket, ami nagyon vastag falak esetében is hatékony, így visszatérhetett Moszkvába. Miután 1970-ben egy amerikai újságnak interjút adott, házi őrizetbe került, s maradt is a Szovjetunió felbomlásáig. Élete végén még lehetősége volt koncertet adnia Amerikában. Itt is hunyt el 1993-ban.

Tyermenről egyébként maradt fenn felvétel, melyen saját eszközén játszik:

(cikk forrása: Atlas Obscura és Sulinet Hírmagazin)