Programajánló 2016. november 7-13.

Egy hét, öt  (irodalmi/könyves) program.





Bécs-Budapest Tranzit: Jelinek 70
(2016. november 8. kedd, 18 óra)

"Él Magyarország határától egy kőhajításnyira egy írónő, akiről maximum beszélni szokás, akkor is mint valami gyanúsan militáns személyről, akivel már csak azért sem célszerű egyetérteni, mert nő. Arról mindig tudunk, ha valami botrány tör ki körülötte, arról mindig hallunk, ha valami ellen tiltakozik, arról pedig fogalmunk sincs, hogy micsoda életművet hozott létre. Arról, hogy miben is áll rendkívüli újszerűsége, melyik irodalmi tradíció örököse, itt Magyarországon szinte senki nem tud semmit."

- áll többek között a program ismertetőjében. 

Az Osztrák Kulturális Fórum és a József Attila Kör közös rendezvénysorozatának legújabb estjén a nemrég 70. születésnapját ünneplő Elfride Jellinekről beszélget majd Halasi Zoltán (író, költő, műfordító), Gáspár Ildikó (dramaturg),  Pető Kata (színművész). A Petőfi Irodalmi Múzeumban (Bp, Károlyi u. 16.) zajló beszélgetést  Király Edit (egyetemi docens) vezeti.

A program ingyenes.

Az esemény a Facebookon


Jenei László: Díszössztűz - kötetbemutató
(2016. november 9. szerda, 17  óra)

A Műút folyóirat szerkesztőjének könyve hét elbeszélést tartalmaz, melyek valamiképp a haldokláshoz, az elmúláshoz és a gyászhoz kapcsolódnak. Központi motívum a temető, a szereplőket leginkább az a kérdés foglalkoztatja, hogy a hely hogyan válhat a lelket felzaklató színtérből a nyugalom kitüntetett helyévé, s ez a nyugalom mennyire viszonylagos. 

Az Írók Boltjában (Bp., Andrássy út 45.) rendezett bemutatón a szerzővel Bazsányi Sándor beszélget. A szövegből felolvas: Rába Roland.

A belépés ingyenes.

Az esemény a Facebookon 


Svéd nyelvi klub Gunnar D. Hansonnal
(2016. november 9. szerda, 18 óra)

A svéd nyelven zajló beszélgetésen a Lomonoszov-hátság című könyv szerzője lesz a vendég.

A 2014-ben a Polar Könyveknél magyarul is megjelent könyvről (ford.: Bogdán Ágnes és Kertész Judit) így fogalmazott Esterházy Péter:

"Akárha ajándékba kapnád, ez a könyv utolsó sora. Tényleg olyan. Mint egy jó, egy igazán jó ajándék. Ritka az ilyen. A legjobb ajándékok azok, amiket az ember különben nem tud magának megszerezni. Nem azért, mert nem telik rá vagy nem jut hozzá, hanem azért, mert nem gondol rá. (És arra sem gondol, hogy vágyik rá.) De valaki más gondol rá helyette - és így ? már úgy kezdhet vágyni a dologra, rácsodálkozva az ajándékra, hogy az már az övé. "

Gunnar D. Hanson (1945- ) költő, műfordító, irodalomtörténész,  feleségével, Márky Ildikóval közösen  Ady Endre, József Attila és Esterházy Péter svéd fordítója.

A TAT Galériában (Bp., Semmelweis utca 17.) szervezett beszélgetésre a belépés ingyenes.

Az esemény a Facebookon


Vadásszezon Slam a Hadikban
(2016. november 9. szerda, 19 óra)

 A Whitman Fiúk (azaz Simon Márton és Závada Péter)  és a Hadik (Bp. Bartók Béla út 36.)  közös szervezésében zajló rendezvényre a nevezési határidő ugyan már lezárult, vállalkozó szelleműeknek várni kell a jövő havi lehetőségig, de aki csak hallgatni szeretne másokat, mindenképp érdemes benézni.

A rendezvény érdekessége, hogy a havonkénti nyílt verseny mellett egy három hónapon át tartó bajnoksággal is szolgál, melynek  résztvevői jelenleg: Bánóczi Bea, Kendeffy Gábor, Mavrák Kata Hugee, Mészáros Péter, Szén Benjámin és Tunyogi Imre.

Belépő: 800 forint

Az esemény a Facebookon   

Ami a könyvekből kimaradt - Dupla könyvbemutató
(2016. november 11. péntek, 18 óra)

A Tilos az Á könyvek két friss kiadványának bemutatója a Kolibri Színházban (Bp, Jókai tér 10.)

Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám című darabját a színház közönsége 2016. szeptember vége óta láthatja Vidovszky György rendezésében. A drámaszövegből azóta megszületett a regény is.

Nényei Pál folytatja egyéni hangvételű irodalomtörténeti kalandozását. Érkezik Az irodalom visszavág 2. kötete is A Paradicsomkerttől a Pokol kapujáig címmel.

A Kolibri színház művészei - Ruszina Szabolcs és Szanitter Dávid - keltik életre, ami a könyvekből kimaradt. Lesz virtuális irodalmi tűzijáték, ki- és becsengetés, kerekasztal beszélgetés, jelenetek kicsit másképp, macskák és még sokminden. Az is kiderül, hogy az író a színész, vagy a színész az író? És vajon mit tudnak az illusztrátorok, Baranyai B. András és Orosz István?

A belépés ingyenes.

Az esemény a Facebookon


(A leadkép az események Facebook-borítóinak felhasználásával készült, forrás: lsd az programoknál feltüntetett linkek.)