Hírkosár (és ajánló) - 2017. április 1.




Szaniszló Judit nyerte a Békés Pál-díjat

Idén ötödször osztották ki a 100 000 Ft-os jutalmat,  melyet az a szerző kaphatja meg, aki az előző évben különösen értékes prózai művel hívta fel magára a figyelmet. 

A Békés Pál Civil Társaság minden évben az író születésnapján, március 27-én adja át a díjat, melynek odaítéléséről egy három fős szakmai kuratórium (Závada Pál, Merényi Ágnes, Reményi József Tamás) dönt.  

Idén Szaniszló Judit vehette át az elismerést, akinek tavaly jelent meg első, Beenged című kötete a Magvető Kiadó gondozásában.

Merényi Ágnes laudációja a Literán

Újabb díjat kapott Az állampolgár

Vranik Roland filmje Hágában a "Movies that Matters" filmfesztiválon kapott elismerést egy egyetemistákból álló zsűritől - olvasható a hír a Nemzeti Filmalap oldalán 

Kritika a filmről az Egy olvasó naplóján

Több színész is távozik a Vígszínházból

Több napilap és online hír-, illetve kulturális portál is foglalkozott a témával, hogy az egyre több tévés szereplési lehetőség, illetve két tevékenység nehezen összeegyeztethető mivolta miatt jelentős számban hagyják el színészek a Vígszínház társulatát. Stohl Andrásról már korábban is tudni lehetett, mellette azonban Lengyel Tamás, Kerekes József, Bata Éva, Járó Zsuzsa, Herceg Adrienn és Péter Kata is kiválik a társulatból. Szintén távozik Kovács D. Dániel rendező is. A 24.hu információi szerint ugyancsak a távozás mellett döntött a színház gazdasági igazgatója, Csóti József is.

Elbúcsúztatták az Örkény Színház nézőterét
Mint a színház Facebook-oldalán is olvasható és látható, az utolsó előadás után nagy közös fotózkodás volt a színpadon és a nézőtéren egyaránt.

Az igazi Digger is látta a Diggerdrájvert

Még egy Örkényes hír: a színházban futó Diggerdrájver monodrámát, melynek alapja egy Angliába költöző férfi blogja a londoni vendégjátékon maga a blogszerző is megtekintette. Erről az élményről olvasható egy posztja a Határátkelő blogon  Az előadásról további információk a színház honlapján.