És te mit csinálsz a nyáron? - nagy nyári irodalmi körkérdés #2

Mivel töltöd majd a nyarat?  - tettem fel a kérdést a fiatal irodalmi élet szereplőinek, és ők válaszoltak rá. 

Elsősorban olyan alkotókat és/vagy háttérembereket kerestem meg, akiknek kötetük jelenet meg az utóbbi időben, esetleg díjat nyertek, illetve rendszeres aktív részvevői, szervezői vagy közvetítői a nyári irodalmi programoknak (is), tehát valószínűleg idén is gyakran összefuthatunk velük a különféle rendezvényeken.

Íme a második kör!

Áfra János, Molnár T. Eszter és Tóth Kinga


(Az első részről itt lehet olvasni)

Áfra János (költő, szerkesztő, irodalomszervező)


Mivel nemrég elkezdtem dolgozni a MODEM-ben és a b24 Galériában, illetve szeretnék megírni egy gyerekdrámát, mozgalmasnak ígérkezik a nyár, de kicsit helyhez kötöttebb lesz, mint a korábbiak. Épp túl vagyunk a Picnic & Art Debrecen (PAD) Utcafesztiválon és a Múzeumok Éjszakáján, de már tervezzük, szervezzük a nyár további programjait. Nagyobb utazásokra nem lesz lehetőségem, sajnos valószínűleg a JAK-tábor is kimarad, pedig nagyon szeretnék ott lenni, és csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy utazzon Szigligetre augusztus végén!

Ami biztos, hogy a Hajdúböszörményi Írótáborban ismét tartok majd versszemináriumokat július 11. és 15. között – jó minden évben visszatérni néhány napra a szülővárosomba ilyenkor. Azt hiszem, most ez a tábor mozgósítja a legtöbb irodalomszerető középiskolást az országban, ami abban az összevetésben igazán nagy szó, hogy nekünk ottani középiskolásként tizenegynéhány éve még gyakorlatilag láthatatlan volt a kortárs irodalmi élet. Jó érzés, hogy a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör munkájának köszönhetően ilyen szépen kinőtte magát ez a kezdeményezés.

A b24 Galériában július 17-től indul a Debreceni Nemzetközi Művésztelep, a tervek szerint néhány itt dolgozó művésszel készítek majd interjút a folyamatban lévő projektek apropóján. A Campus Fesztiválon ismét lesz KULTer.hu-DUB Székház Összművészeti Placc július 20. és 22. között, s bár a szervezés oroszlánrészét már átvette Juhász Tibor barátom, azért szeretnék minél több programon ott lenni. Megnyitok egy művésztelepi kiállítást Lácacsékén augusztus 5-én, illetve meghívtak zsűrizni augusztus 19-re a következő nyíregyházi slamversenyre. A nyár vége felé a jövő félévi óráimra is készülni szeretnék, illetve ez a nyár sem múlhat el esküvők nélkül.


Molnár T Eszter (író, költő, biológus)

Sok tervem van az idei nyárra: szeretnék befejezni egy gyerekeknek szóló történetet, emellett anyagot gyűjtök a következő regényhez. Persze a fesztiválok sem maradnak ki a nyárból. A József Attila Kör szervezésében részt veszek a Bánkitó Fesztivál irodalmi programjában (A fiatal irodalom fiatal kötetei, csütörtök, július 13. 14:00-15:00, Polgármesteri Hivatal, beszélgetés és prózaírói szeminárium), és fellépek a Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrában (július 14. 14:00, B-612 sátor).

Érdeklődőként szeretnék eljutni a freiburgi Zelt-Musik-Festival és az Ördögkatlan egyes programjaira, az irodalmi táborok közül pedig a JAK szigligeti táborát szeretném kiemelni.



Tóth Kinga (költő, kísérleti zenész)


A nyaram az újratervezésről és a költözésről-utazásról szól. Most épp a vonaton ülök hazafelé, hisz június 30-án a VOLT-on az Irodalmi sátorban beszélgetek a HOLDVILÁGKÉPŰEKRŐL. Négy éve zajoztunk ott először, most olvasást is tervezek és több 'a capella' hangelőadást,várom és nagyon örülök az itteni melegnek! Aztán július 1-én a Kalickában Németh Gáborral Holdvilágképűzünk, ott már több audiovizuális elemmel, és indulok vissza Berlinbe, onnan pedig a Sibiu-ban rendezett irodalmi fesztiválra. Sajnos Kishegyes és a Bánkitó ezért marad most el, de aki tudja, induljon, fesztiválozik az irodalom és jobbnál jobb programok vannak! 

Augusztusban Cipruson Lentiben és Szigligeten van meghívásom, színházi munka, fordítás, JAK-tábor, és onnan pedig Lübeckbe indulnék folytatni a szentéletű nők kutatását. Máriát már 4 éve vizsgálom, mellette pedig türingiai Szent Erzsébetet, akiről Lübeckben egy 23 részből álló freskósorozat is látható a 12-13. századból. Ebből készül majd egy következő többnyelvű anyag, de minden tervemet újraírta most egy hihetetlen hír, két hete kaptam értesítést, hogy meghívást nyertem az Iowai Íróakadémia (Iowa Writer Academy) íróprogramjára. Ez egy hatalmas megtiszteltetés, az egyik leghíresebb irodalmi akadémián fogok írni, előadásokat hallgatunk és megismerkedünk a kinti szcéna tagjaival, a nemzetközi prorgamban rajtam kívűl 35 író vesz még részt a világ minden pontjáról, ősszel, október végén jövök haza és már augusztus közepén indulnom kell. Itt folytatom majd a HOLDv. angol verzióját és a FALIRATOK Iowaról szóló ciklusát,, hangkompozíciókat is készítek majd az írások mellé. A ZSÚRt pedig idén jelenteti meg az LCC Birds szintén az USÁ-ban, így most több találkozó és még több munka vár rám, mozgalmas nyár lesz, ki-be-átrendezem a koffereket.

Áfra János portréjának forrása
Molnár T. Eszter portréjának forrása
Tóth Kinga portréjának (készítette Dirk Skiba) forrása