POSZT-díjak 2017

2017. június 17-én este adták át az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait.


A legjobb előadás díját az Örkény Színház Mesél a bécsi erdő című darabja kapta.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Székely Krisztina kapta a Katona József Színház által bemutatott Nóra - karácsony Helmeréknél című darabért.

A legjobb női főszereplő e produkció címszereplője, Ónodi Eszter lett.

Trill Zsoltot ítélte a zsűri a legjobb férfi főszereplőnek a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójaként színre vitt III. Richárdban nyújtott alakításáért.

A zsűri szerint a legjobb férfi mellékszereplő a Kecskeméti Katona József Színház Apátlanok című darabjában szereplő Nagy Viktor lett.

A legjobb női mellékszereplő díját  az Örkény Színház Mesél a bécsi erdőjében látható Für Anikó kapta.

A darab további díjai: Kákonyi Árpád a legjobb zenéért, Ignjatovic Kristina pedig a legjobb jelmezért járó elismerést vehette át.

Külön díjazták a legjobb 30 év alatti színészeket is: a férfi színészek között a III. Richárdban játszó Gyöngyösi Zoltán, a színésznők között a Weöres Sándor Színház A falu rossza című darabjában látható Sodró Elza tűnt a legígéretesebbnek

Szintén A falu rosszában játszik Szerémi Zoltán, aki a Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata által alapított alkotói elismerést vehette át.

Bodor Johanna a Budapesti Operettszínház által színre vitt A chicagói hercegnő című darab koreográfiájáért vehette át a díjat.

Legjobb író Wéber Kata, legjobb dramaturg Boronkay Soma lett, mindketten a Proton Színház Látszatélet darabjának létrejöttéhez járultak hozzá.

A színdarab egy további díjat is hazavihet: Ágh Márton díszletét is díjazták.

Yuri Kordonsky a legjobb fénytervért járó díjat vehette át, ő a Kolozsvári Állami Magyar Színház A mélyben című darabjának rendezője.

A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület a női szereplők között Kováts Adél játékát (Radnóti Színház: Futótűz) ismerte el díjával, a férfiak közül Kocsis Pált találta díjazásra méltónak (Apátlanul)

Kocsis Pál továbbá a közönségzsűri legjobb férfi alakításáért járó díját is átvehette.

Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház: Kivilágos kivirradtig) kapta a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját.

A Vilmos-díjat (Színházi Dramaturgok Céhének elismerése)  az idei a Nyílt Fórum (POSZT különprogram) legjobb darabja, Znajkay Zsófia Rendezői változat című darabja kapta.



<