És te mit csinálsz a nyáron? - nagy nyári irodalmi körkérdés #6

Mivel töltöd majd a nyarat?  - tettem fel a kérdést a fiatal kortárs irodalmi élet szereplőinek, és ők válaszoltak rá.

#4 Bende Tamás, Peer Krisztián
#5 Gál Soma, Szálinger Balázs


6 . rész Mesterházy Fruzsina és Nagy Hajnal Csilla



Mesterházy Fruzsina (költő, újságíró, programszervező)

Számomra a nyár kezdete rengeteg munkával jár. A szépirodalom háttérbe szorul és csak júliustól kap ismét helyet az életemben. Ilyenkor az újságírás helyeződik előtérbe, hiszen az Északipart magazinnak készen kell lennie a szezonra. Szuper csapattal dolgozunk együtt, és a cikkek miatt rengeteg izgalmas embert ismerünk meg. A Káli medencében, a Tagyon-völgyben és környékén rengeteg művész él vagy nyaral, ezért nyáron sem marad ki az irodalom, a színház, a képzőművészet. Ennek a tájnak sokszorosan ihlető ereje van, szerintem az ország legszebb zuga. Emberléptékű és felséges vidék ez. Több verset is írtam e táj kapcsán (Óbudavár, éjjel), és úgy érzem, van még mit mesélni, de Izsó Zitával és Haraszti Ágival közös vers-videónk egy részét is Kisörspusztán, a bányatónál vettük fel. 

MÉLYVÍZ /// from Agnes Kovacs-Haraszti on Vimeo.


Van egy állandó történelmi, helytörténeti, irodalmi Balaton-estünk, amit minden évben előadunk. Ebben többen is szereplünk, Barlog Karcsival még zenélünk-énekelünk is. Emellett részt szoktam venni a helyi kulturális történésekben. Árverést vezetek, sajtózom, interjúkat készítek, Kalmár Andrissal a Kultúrpart számára videó-beszámolót készítünk.

Barlog Károly és Mesterházy Fruzsina


Nagyon más itt élni, mint a borzasztó sűrű és hangos városban. Itt van idő a lélek lecsendesítésére. Imádok kertészkedni, nézni, ahogy a növények napról napra fejlődnek, vagy követni, ahogy egy fészeknyi rozsdafarkú madár-család felcseperedik. A vendégségeket is szeretem: filmesek, írók, fotósok, képzőművészek, újságírók vesznek körül, szóval minden adott az elmélkedéshez és az alkotáshoz.


Nagy Hajnal Csilla (költő, író, szerkesztő)

 Már a felénél járunk, és én még júniusban be akartam fejezni a kisregényt, amelyen évek óta dolgozom, csak egyelőre nem sikerült elég csendet magamba szívnom hozzá, de előfordulhat, hogy a nyár végéig mégis befejezem. Egy másik kisregényből az Apokrif folyóirat Feketemosó rovatában publikálok részleteket, annak még odébb van a vége. Új versek a kötet óta óvatosabb tempóban születnek, de azért azokból is lehet találni - például az augusztusi Alföldben. Olyasmik történnek még, minthogy Irodalmi Szemle-bemutatót moderálok, vagy épp részt veszek rajta (előbbi még július elején a füleki UDVart fesztiválon, utóbbi a várhosszúréti írótáborban, augusztus 3-án), ellátogattam a Bánkitó Fesztiválra, beszélgetni a Független Mentorhálózatról, aztán a FISZ-táborba, napfelkeltékről lemaradni, augusztus közepén pedig a Látó írótáborába, nyár végén a JAK-táborba készülök (ahol egy beszélgetésen is részt veszek, más elsőkötetes lírikusokkal együtt). Máskor paradicsomot öntözök, a macskámmal beszélgetek, vagy épp a világ legelképesztőbb embereivel, olvasok, dalt írok, trailert készítek (a Szemle nyári lapszámához és Száz Pali új kötetéhez), néha ellenőrzöm, lett-e új őszhajszálam, nézem a csillagokat és a műholdakat, meg az igazit, madarakat fényképezek, és próbálom mindezt egyensúlyozni. Egyelőre minden rendben, hosszú még a nyár.