7 ok, amiért érdemes a Prae Trónok harca számát elolvasnod

Tematikus Trónok harca számmal jelentkezett a Prae irodalmi és kultúratudományos folyóirat. A 2017/2-es lapszámban 12 hosszabb-rövidebb, hol személyes hangvételű, esszészerűbb, hol részletes elemző jellegű írással találkozhatnak az érdeklődők korunk egyik legnépszerűbb fantasy könyv- és tévésorozatáról. 

Íme, lássunk hét komoly(talan) indokot arra, miért érdemes belelapozni a kiadványba. 



1. Megtapasztalhatod, hogy a sorozatot még a genetika tudománya felől is érdemes értelmezni.

2. Végiggondolhatod, hogy Theon Greyjoy számára a csonkítás tulajdonképpen a társadalmi kötöttségektől történő meg-/és felszabadulást jelent(het)i.  

3. Ismertetőt kaphatsz George R.R. Martin más, nem a fantasy zsánerébe tartozó munkáiról. 

2. Kiderül, hogy miért a marginalizált, de a fejlődésre és a változásokhoz alkalmazkodni képes karakterek maradnak jobb eséllyel életben ebben a kegyetlen világban az erősek, a hatalmasok, a bátrak, a gazdagok, a férfiasak helyett. 

5. Kiderül, ki ölte meg Laura Palmert.  Megtudhatod, a Vörös Nász miért volt a rajongók megmutatkozásának, önmaguk leleplezésének és felvállalásának pillanata. 

6. Olvashatsz egy alternatív valóságjátékról (The Maester's Path), melyet még a televíziós sorozat premierje előtt indítottak el az első évadot előkészítő marketingstratégia részeként; a játékba bloggereket, kritikusokat vontak be, akik ilyen módon megismerhették még Westeros egyes régióira jellemző illatokat is.

7. Elképzelheted, hogy végeredményben milyen jól is néz ki egy-két méter fantasy a könyvespolcodon.

Kapcsolódó:
A fantasy felnőtté válása
(tudósításom a Prae 2017. október 22-én a Margó Fesztivál keretein belül rendezett lapszám-bemutatójáról)