Női művészeti vezető a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának élén

Az amerikai Marin Alsop, aki az első nő ezen a poszton, reméli, hogy hamarosan már nem "az első nőkről" szóló cikkek jellemzik majd a komolyzene és a nők viszonyát.


Bécset a komolyzene fellegvárának szokás nevezni, ám az osztrák komolyzenei élet viszonyulása a női nemhez korántsem volt probléma - sőt, mai szemmel nézve botránytól - mentes. Ahogyan arról a Guardian cikke is beszámol, még csupán húsz éve, hogy a Bécsi Filharmonikusok hivatalosan is alkalmaznak női zenészeket, igaz, nem hivatalosan korábban is előfordult ilyesmi, Lelkes Anna 26 éven át volt a zenekar hárfása, mivel kevés volt a férfi hárfás, ám nevét sehol nem tüntették fel és felvételeken is csak a keze szerepelhetett. Az ő tagságát ismerték el 1997-ben, és indult meg ezzel egy folyamat. 

Marin Alsopnak is van már gyakorlata abban, milyen valahol nőként elsőként egy pozíciót betölteni:  2013-ban az akkor már  118 éve futó Promps komolyzenei koncertsorozat történetében először állhatott nő  - Alsop - a karmesteri pulpituson a programsorozat azévi zárókoncertjén. 

A New Yorkban született Marin Alsop Leonard Bernstein tanítványa volt, vezényelte már többek között a Sao Paolo-i és  baltimore-i szimfonikusokat is.