Leleplezték Elena Ferrantét?


Elena Ferrante kétségkívül ma a(z egyik) legnépszerűbb olasz író. Magyar nyelven is olvasható több regénye.  Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy az Elena Ferrante név csupán álnév, nem tudjuk ki - lehet férfi, lehet nő - rejtőzik mögötte.

Elena Ferrante az utóbbi néhány évben vált népszerűvé angolszász területen, ami - valljuk be - a nemzetközi siker egyik fontos mércéje. Idén szerepelt a Man Booker díj shortlistjén ( azaz 10 fősre szűkített jelöltlistáján), valamint a Time magazin is felvette a 2016-os év 100 legbefolyásosabb emberének listájára.

Ez kvázi felhívás keringőre, várható, hogy akadnak olyan emberek, akik úgy érzik, ki kell deríteni, ki az a valós személy, aki e siker mögött állhat.  Egy olasz újságíró, Claudio Gatti is előállt a saját sztorijával, miszerint leleplezte a titokzatos szerzőt. Mindezt nem akárhol, hanem a New York Times könyvrovatában tette meg.

Gatti valószínűleg egészen más fogadtatásra számított felfedezésével, ugyanis nem ünneplik, hanem a könyvimádók különféle internetes fórumain sorra ítélik el tettét, függetlenül attól, hogy tényleg a valódi írónőt leplezte-e le ezzel, vagy csak vaktában lövöldözik.

Többek között a Guardian könyvrovata is lehozott ezzel kapcsolatban egy cikket.  Itt idézték  Elena Ferrante kiadója képviselőjének, Sandro Ferrinek a szavait is, aki szerint undorító az a fajta újságírás, amikor egy a nyilvánosságot kerülni vágyó szerző kiléte után nyomoz valaki.  A lap idéz egy sor twitter-bejegyzést, amelyek arra utalnak, hogy az olvasók szerint joga van egy szerzőnek megőrizni az identitását, és vannak, akik úgy gondolják, inkább Donald Trump adóügyeit kellene leleplezni, nem egy ál-vagy művészéven író szerző hivatalos polgári nevét. Olyan tweetet is lehetett olvasni, miszerint, ha Elena Ferrante nem jelentkezik több regénnyel, annak biztos az lesz az oka, hogy újságírók minden áron le akarják leleplezni valós identitását. (Továbbvíve a gondolatmenetet: ezzel pedig elsősorban az őt kedvelő olvasók veszítenék a legtöbbet.)

Gatti a feltevéseit arra alapozza, hogy a szerinte Elena Ferrante neve mögött megbújó műfordító az elmúlt években nagyon magas honoráriumokat kapott a kiadójától és lehetősége volt férjével közösen Róma környékén eurómilliókért ingatlanokat vásárolni.

A Guardian a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében Claudio Gattit is megkereste, az újságíró a hozzá intézett kérdésekre úgy válaszolt, hogy neki  feladata felkutatni a látszat mögött a valóságot, és hogy az olvasóknak joguk van tudni, ki rejtőzik kedvenc szerzőjük neve mögött, miután mégiscsak ők csináltak belőle szupersztárt.