Programajánló 2016. november 21-27.

Öt rendezvény a jövő hét újfent gazdag budapesti programkínálatából.




Maelstrom - Filmek második élete. Vizualitás és holokauszt. 
(Holokauszt Emlékközpont, 2016. november 23. 17 óra) 

Utolsó alkalmához érkezett a Fiatal Írók Szövetségének négyrészes sorozata, melyen filmvetítések keretében beszélgetnek a résztvevők többek között a holokauszthoz kapcsolódó mozgóképes dokumentumok értelmezési lehetőségeiről, a propaganda működéséről, szándék és megvalósulás közti különbségről, valamint a filmek utóéletéről.  

A 4. esten Turai Hedvig beszélget Forgács Péterrel Maelstrom című filmjéről. 

Jöjjön ki Óbudára!
Beszélgetés Spiró Györggyel
(Óbuda Fő téri Könyvtár, 2016. november 24. 18 óra)

Immáron harmadik évada tart az óbudai Krúdy Gyula Könyvtár beszélgetéssorozata. A legközelebb esten Spiró György lesz a vendég, vele Deák Bárdos Ági beszélget majd.


Hartay Csaba: Holtág  - könyvbemutató
(Ogre Bácsi söröző, 2016. november 24. 18. óra)

Hartay Csaba harmadik prózakötete egy érzékeny kisfiú szemszögéből láttatva, álmokkal és látomásokkal kevert emlékekből építi fel a nikotinfüggő családfő agóniatörténetét. A Holtág egy mai vidéki család története, erős színekkel, csodaszép epizódokkal, a szeretet és az elmúlás egymás elleni harcának gyermekien tiszta ábrázolásával. 

A szerzővel Szabó Tibor Benjamin, az Athenaeum Kiadó igazgatója beszélget. 
A könyvből  felolvas: Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész 


 Lányi András: Elképzelt közösségeim - könyvbemutató
(Írók Boltja, 2016. november 25. 17 óra)

Lányi András újabb írásaiban a rendszerváltozás rendszerét mint zsákutcát elemzi, az ökológiát politikai filozófiaként mutatja be, a globális válsággal ránk köszöntő ezredfordulót a felelősség korának nevezi. A liberalizmus válsága, az antiszemitizmus vagy a migráció jelenségére adott magyarázatát, közösségelvű politikai filozófiáját a jobboldaliak valószínűleg ezúttal is túl baloldalinak, a baloldaliak meg túl jobboldalinak fogják találni, őt magát azonban a politikai aréna bal- és jobboldala közti különbségénél jobban foglalkoztatja a színpad és a nézőtér közötti, egyre növekvő távolság. Munkásságának középpontjában a környezet és a társadalom, a közösségi lét védelme áll. 

-áll többek között az esemény ismertetőjében.

A szerzővel Nick Thorpe beszélget. 

A műfordítógép - kiállításmegnyitó
(Petőfi Irodalmi Múzeum, 2016. november 25. 18 óra.)

A kiállítás a műfordítók munkájába, műhelytitkaiba kínál bepillantást. 

Sokan hiszik, hogy a műfordítás automatizmusokból, algoritmusszerű megfeleltetések sorozatából, szótárlapozásból áll csupán, hogy a műfordítón csak átfolyik a szöveg. Sokan hiszik, hogy ami külföldiül valahogy van, az magyarul úgy van, ahogy olvassák, és nem gondolnak bele, hogy az lehetne máshogy is. Sokan nem tudják, hogy a műfordítás nem evidencia, hogy az kutatás, az fejtörés, az választások sorozata, az elvonatkoztatás, dekompozíció és kompozíció, hogy a műfordítás művészet, a műfordítás irodalom.


A MŰFORDÍTÓGÉP időszaki kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban ezeket az ismerethézagokat szeretné kitölteni és ezeket a tévhiteket kívánja eloszlatni. Bemutatjuk a műfordítót, mint művészt, mint alkotó embert, mint mestert. A műfordítógép maga az ember a mű mögött. A kiállításban a látogató megismerheti azokat a körülményeket, eszközöket, módszereket, amelyek a fordítások létrejöttét szolgálják.


A kiállítást megnyitják: M. Nagy Miklós műfordító, az Európa Könyvkiadó igazgatója és Ferencz Mónika műfordító
 Közreműködik: Fekete Ernő, a Katona József Színház színművésze

A kiállítás 2016. november 25-től látogatható.

Az esemény a Facebookon


(Leadkép forrása a A műfordítógép - kiállításmegnyitó Fb-eseményoldala)