Októberben lesz idén a József Attila Kör műfordító tábora

A József Attila Kör 2017-ben is meghirdeti Műfordító Táborát a magyar irodalom fordítói számára. A tábor célja a kortárs magyar irodalom bemutatása, a külföldi fordítók tájékozódásának megkönnyítése, a műfordítás gyakorlata szemináriumi kereteken belül. A tábor olyan fórum kíván lenni, ahol fordítási és értelmezési kérdések gyakorlati és teoretikus szinten is felvetődnek, valamint a fordítók szerzőikkel személyesen is találkozhatnak. A program célja, hogy a tábor színes képet adjon a magyar szellemi életről, elsősorban a kortárs magyar irodalom alkotóiról és alkotásairól, kitekintéssel a magyar irodalom múltjára és hagyományaira is.

Életkép 2014-ből (kép forrása)


Számos kiváló író, költő, műfordító, irodalomtörténész és kritikus tart előadást és szemináriumot, olvas fel és beszélget a fordítókkal. Az elmélyült szakmai munkát fordítói szeminárium, műhelyfoglalkozások segítik.

A fordítói szeminárium vezetői: Imreh András és Rácz Péter

További tervezett programok:
  • Előadások a kortárs magyar irodalomról Károlyi Csabától, Lapis Józseftől és Szirák Pétertől.
  • Márton László műhelyelőadásai a műfordításról.
  • 2017 Arany János Emlékéve: a költővel, műfordításaival, műfordítói hagyományával a tábor idén részletesen foglalkozik.
  • Előadás a kortárs magyar színházról. Színházi fesztiválok, műhelyek.
  • Mesebeszéd. A gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyve című kötet bemutatója, beszélgetés az ifjúsági irodalomról Hansági Ágnessel és Mészáros Mártonnal. Vendég: Péczely Dóra, a Tilos az Á ifjúsági/kamaszirodalmi könyvkiadó főszerkesztője.
  • Író–műfordító találkozók.

Helyszín: Dunabogdány, Herold Panzió (2023 Dunabogdány, Kőkereszt dűlő)

Időpont: 2017. október 8–15.

Jelentkezési határidő és cím: 2017. szeptember 5-ig e-mailben L. Varga Péternél: kultikus@gmail.com, valamint Vásári Melindánál: vasari.melinda@gmail.com, illetve postán (József Attila Kör, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.) vagy faxon (+36 1 352 71 03).

A jelentkezéshez szükséges mellékletek: CV, publikációs lista (ha van), egy magyar szépirodalmi műnek vagy részletének idegen nyelvű fordítása (maximum 5 oldal). A jelentkezőket kérik, tüntessék fel, hányszor és mikor vettek részt a JAK Műfordító Táborában.

A pályázatok kiértékelése: szeptember 10-ig. Az eredményről mindenki értesítést kap.

Költségek: a szállás és az ellátás jelképesen 10.000 forintba kerül, mely összeget a táborban kell befizetni. Az útiköltséget a résztvevők állják.

Üzemeltető: Blogger.