30 000 fotót őrzött egy dobozban

Az 1942-ben született Masa Ivasincova (angol átiratban Masha Ivashintsova) 18 éves korában kezdett fényképezni, de felvételeit soha nem mutatta meg senkinek, sőt, egy részüket még elő sem hívta. 2017-ben, 17 évvel a halála után bukkant rá lánya és veje a 30 000 fotót - pontosabban negatívokat és elő nem hívott tekercseket tartalmazó - dobozra.

Kép forrása: http://mashaivashintsova.com


Ivasincovának több ismert művésszel és tudóssal is szerelmi viszonya volt élete során, de sem fotóit, sem verseit és naplófeljegyzéseit nem mutatta meg egyiküknek sem. Mivel 1981-ben súlyosbodó depressziója miatt munkanélkülivé vált (korábban dolgozott színikritikusként is), két választása lehetett a Szovjetunióban: vagy a börtön vagy az elmegyógyintézet. A lánya, Aszja Ivasincova-Melkumjan szerint az asszony önként választotta az utóbbit. Élete utolsó évtizedében több pszichiátriai intézetnek is lakója volt.

A fényképek a szovjet éra mindennapjait ábrázolják, életképeket és portrékat egyaránt. Vannak közöttük családi felvételek és önportrék is.

A fotós lánya nemrég készített egy honlapot és többek között egy Instagram-csatornát is, hogy megmutassa a világnak édesanyja munkáit, sőt, idén nyárra egy kiállítást is tervez Bécsben. Üzemeltető: Blogger.